Lorem ipsum dolor amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Baker

Follow Us:
Title Image

Blog

Kvalite brašna od pšenice roda 2020.godine

Žetva pšenice u Srbiji je završena i sa 570.000 hektara imamo oko 2,5 miliona tona nove pšenice. Prelazne zalihe pšenice su oko 500 hiljada tona, tako da ćemo imati dovoljno pšenice za potrebe domaćeg tržišta, a značajna količina će biti spremna za izvoz. Kada je reč o kvalitetu pšenice, vremenski uslovi su imali različite uticaje na razvoj pšenice, te u tom smislu imamo parametre kvaliteta koji su bolji u odnosu na 2019, ali i neke druge parametre koji su pokazali određenu problematiku kvaliteta ovogodišnjeg brašna.

 

Kompanija PIP kao i svake godine uzima uzorke pšenice sa različitih regiona Srbije i vrši u svojoj laboratoriji analizu pšeničnog brašna od dobijenih uzorka pšenice.

Pšenica je mlevena na laboratorijskom mlinu a analize dobijenog pšeničnog brašna su rađene na savremenim uređajima kompanija Brabender, Chopin i Perten. Odeđeni broj mlinova je veoma rano krenuo sa mlevenjem nove pšenice, pa smo radili i analize samlevenog brašna.

Na osnovu dobijanja rezultata, napravili smo kompoziciju poboljšivača za pšenično brašno od pšenice roda 2020. – Pob 2020 i izvršili prilagodjivanje standardnih poboljšivača za uspešan rad na  brašnu od pšenice roda 2020.

Takođe, napravili smo kompoziciju poboljšivača za mlinove, Mlinar 2020 koji je namenjen za standardizaciju brašna u mlinovima.

Karakteristike pšeničnog brašna dobijenog od pšenice roda 2020.godine su:

 1. Veliki stepen omekšanja
 2. Optimalne vrednosti vlažnog glutena
 3. Manje vrednosti otpora
 4. Velika rastegljivost
 5. Mali odnosni brojevi
 6. Optimalne vrednosti amilolitičkih enzima

POB 2020

Glavne karakterisitike poboljšivača Pob 2020 su vezane za:

 1. korekciju odnosnog broja,
 2. smanjenje stepene omekšanja,
 3. dobijanja suvljeg testa koje je lakše za obradu,
 4. povećanje moći upijanja vode
 5. produženje svežinu gotovih proizvoda
 6. Povećanje zapremine gotovih proizvoda

MLINAR 2020

Glavane karakterisitike poboljšivača Mlinar 2020 su vezane za standardizaciju brašna u mlinovima vezano za korekcije odnosnog broja i smanjenje stepena omekšanja.

Autor:

Rukovodilac Odeljenja tehnologije I razvoja,

Saša Tanović